Samstag, 7. Februar 2015

Vreau cartea de bucate a lui Jamie Oliver, sau: cum sa economisim in bucatarie

Astăzi am o temă de casă.
Cerințele sunt formulate foarte exact pe pagina de la Curtea Veche Publishing și constau în a prezenta trei modalități prin care economisesc în gospodărie. Cadoul e prezentat tot acolo, dacă sunteți curioși.

Problemă / rezolvare No. 1:


Una din pozițiile cele mai frecvente și costisitoare din meniul familiei noastre, respectiv al oricărei familii, este pâinea noastră cea de toate zilele.

Indiferent că ne referim la o pâine de calitate foarte bună (integrală, bio, din care aș cumpăra eu) sau albă și umflată artificial, din cea mai simplă făină albă, costul ei este întotdeauna de ca. 2 până la 3 ori mai mare decât dacă aș cumpăra ingredientele și aș face-o singură.

Am un Kennwood multifuncțional pentru frământat. Am primit cadou și o moară de cereale cu care îmi macin făină proaspătă (cam jumătate din cantitatea necesară unei pâini). Cumpăr drojdie și făină din care vreau și ne pregătim singuri pâinea. Adaug semințe sau condimente după gust.

Câștig (economie): ca. 30 - 60 Euro pe lună. Plus distracția pe care o au copiii când mă ajută la frământatul final. Plus aroma incredibilă de pâine proaspătă pe care o răspândește cuptorul în toată casa.

Problemă / rezolvare No. 2:

Iaurturile cu fructe. Ne plac foarte mult. Problema e că cele din comerț conțin mult zahăr și aproape deloc fructe. În afară de asta, prețul pe kilogram (pe care îl vedeți dacă vă uitați cu atenție pe eticheta de preț din raft) este de 2 până la 5 ori mai mare decăt al iaurtului normal. Practic plătim cantitatea de culori de pe ambalaj: cu cât mai mic iaurtul, cu atât mai scump.

Deci ce fac? Cumpăr cel mai bun iaurt simplu bio, un pachet de zahăr vanilat brun, brut și bio și o pungă mare de fructe de pădure congelate, amestecate (astea nu trebuie să fie bio, tot din pădurile noastre am impresia că ajung în pungă prin mâinile culegătorilor). Sau le cumpăr din piață dacă e sezon. Fac rost de un borcan sau o sticluță de dulceață (afine, zmeură etc. etc.) de la bunica sau mătușa sau doamna Bejan, maestre în arta dulcețurilor.

Dimineața amestec iaurturile cu fructe congelate și dezghețate, cu zahăr bio brut în proporție civilizatâ, cu ceva müsli integral și cu ceva dulceață. Îmi iese un bol imens de iaurt cu fructe adevărat și de vreo x ori mai ieftin decât surogatul din comerț. Poftă bună!

Problemă / rezolvare No. 3: (în două etape)

A. Cu toată economia, ne mai rămân și nouă resturi de mâncare de acum 3-4 zile. Dar avem găini :) Ele reciclează aproape orice și transformă orice coajă, firimitură și bucățică în ouă proaspete. Ce rămâne de la ele se transformă în compost. Iar compostul ajunge în miniseră, unde se transformă în legume proaspete, în pătrunjel, spanac și alte bunătăți. 

Am calculat că prețul unui sac cu cereale pentru găini este de două ori mai mic decât prețul ouălor produse de ele într-o perioadă dată. În plus avem, din an în Paști, și câte o ciorbă delicioasă (foarte rar, pentru că nu mă lasă inima să le sacrific decât în situații critice). (Vegetarienii, vă rog să nu îmi săriți în cap! Decât să am 5 cocoși care să se omoare între ei mai bine intervin eu și îmi hrănesc copiii cu ceva alergat prin curte).

Pentru aceste găini am mai găsit o modalitate de economie. Toate magazinele și aprozarele aruncă non stop frunze de salată pe care le extrag de pe marginea exemplarelor așezate în raft, pentru ca acestea să pară mai proaspete. Frunzele alea, împreună cu legumele aruncate la fel de nemilos la coșul de gunoi, pot fi recuperate dacă o rog pe tanti responsabilă cu acțiunea asta. Și uite așa ajung, de obicei, cu o cutie de carton mare și plină cu frunze de salată, gulii, ardei, dovlecei etc.etc. la găinile mele, pe lângă cumpărăturile ”normale”.

Câștig (economie): ca. 10 Euro pe lună plus ciorba ocazională și calitatea ouălor. Plus reciclarea tuturor resturilor alimentare.

B. Ce urmează să scriu e, probabil, răsuflat, dar: majoritatea magazinelor reduc la jumătate articolele care expiră în curând. Multe dintre ele sunt încă super bune și îmbogățesc meniul semnificativ.

Câștig (economie): depinde de produs, dar cu siguranță 50%.


Așa deci, mai trebuie doar să introduc hashtag-urile și am îndeplinit toate condițiile pentru a mă bucura de sosirea unui colet frumos cu Jamie Oliver în el :)

Thanks!

#SaveWithJamie

#EroulSaptamanii

PS cum lansez o provocare? Sabina?

Keine Kommentare: